Τα νέα μας

Υποκατάστατα αλατιού: Οδηγούν σε μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Δημοσιεύτηκε

10 Sep 2021

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή οι αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 25-30% του πληθυσμού των ενηλίκων παρουσιάζει υπέρταση.

Η αυξημένη διατροφική πρόσληψη αλατιού συχνά οδηγεί σε υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων όπως εγκεφαλικά ή εμφράγματα. Ως συστατικό του, το νάτριο είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την παραπάνω επίδραση. Αντίθετα, διατροφικά μοντέλα όπως η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα & λαχανικά, η μείωση της πρόσληψης αλατιού καθώς και η χρυσή υποκατάστατων αλατιού μειώνουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα ξεκάθαρα δεδομένα για το τι συμβαίνει με τη χρήση υποκατάστατων αλατιού στο κατεξοχήν ερώτημα ή ζητούμενο, δηλαδή εάν μειώνοντας την πίεση μειώνονται και ακόλουθα τα εγκεφαλικά, δεν είχαμε.

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει μία μελέτη από την Κίνα, η μελέτη Salt Substitute and Stroke Study,  σε περισσότερο από 20.000 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 65,4 ετών, άντρες & γυναίκες, με ιστορικό εγκεφαλικού ή/και ιστορικό υπέρτασης που διέμεναν σε αγροτικές περιοχές. Μετά από πέντε περίπου χρόνια παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ελάμβαναν το υποκατάστατο αλατιού, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους οποιασδήποτε αιτίας (14, 13 & 12 % αντίστοιχα) σε σύγκριση με όσα συνέχισαν να καταναλώνουν το κλασικό αλάτι με το νάτριο που όλοι γνωρίζουμε.

Μπορεί τα αποτελέσματα να μη φαίνονται εντυπωσιακά, όμως δεδομένου 1) της μικρής βελτίωσης της πίεσης με το υποκατάστατο επιπλέον της φαρμακευτικής αγωγής και 2) της ευκολίας, του μικρού κόστους και της ασφάλειας, είναι σημαντικά. Μέχρις ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και σε άλλους πληθυσμούς, ας έχουμε κατά νου ότι η χρήση υποκατάστατων αλατιού-νατριού, σε συνδυασμό και με άλλα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα μπορεί να αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση ασθενείς με υπέρταση,  ιδιαίτερα αν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, οφείλουν να συμβουλευτούν πρώτα τον προσωπικό τους γιατρό.

Πηγή: Νew England Journal of Medicine: B Neal et al; August Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death, August 29, 2021, DOI: 10.1056/NEJMoa2105675

Σακελλαρίου 1-3, Ιωάννινα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

info@derdemezis.gr

E-MAIL

26510 38900

ΤΗΛΕΦΩΝΟ