Τα νέα μας

Αυγό, ένας "νόστιμος" τρόπος να αποφύγουμε τη μείωση της βιταμίνης D το χειμώνα

Δημοσιεύτηκε

22 Sep 2022

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αναγνωρίζεται ως ένα διαδεδομένο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Πρόσφατη μελέτη σε Ελλάδα (και Κύπρο) έδειξε ότι περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Όσο και αν τα αποτελέσματα αυτά είναι συζητήσιμα, σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι ακόμη και σε χώρες με αρκετή ηλιοφάνεια, μέρος του πληθυσμού μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης. 

Δεδομένης της σημασίας της βιταμίνης D για την υγεία των οστών και πιθανώς άλλων μη σκελετικών παθήσεων, υπάρχει ανάγκη προώθησης στρατηγικών για τη διατήρηση επαρκών συγκεντρώσεων βιταμίνης D καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι συγκεντρώσεις της στον ορό μειώνονται σημαντικά και ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D υπερδιπλασιάζεται

Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αλλά λόγω των γεωγραφικών διαφορών, των εποχιακών αλλαγών στην υπεριώδη ακτινοβολία, των διαφορών στο χρώμα του δέρματος, των συνηθειών του τρόπου ζωής και της τήρησης των κανόνων αντηλιακής προστασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί επαρκής έκθεση όλη τη διάρκεια του χρόνου.  

Επιπλέον, επειδή η περιεκτικότητα πολλών τροφίμων σε βιταμίνη D είναι κατά κανόνα χαμηλή, πολλοί ενήλικες έχουν ανεπαρκή πρόσληψη. Από τις περιορισμένες πηγές τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D (γαλακτοκομικά, ψάρια, κρέας κτλ) τα αυγά έχουν υψηλή συγκέντρωση και των δύο μορφών βιταμίνης D (vit D-2 & 25(ΟΗ)vit D).

Ωστόσο, παρότι γνωρίζουμε ότι το χειμώνα τα επίπεδα της βιταμίνης D τείνουν να μειώνονται, λόγω κυρίως της περιορισμένης όπως είναι φυσικό έκθεσης στον ήλιο, και παράλληλα η διατροφική πρόσληψη μπορεί να είναι χαμηλή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να καταφύγουμε σε κάποιο συμπλήρωμα

Σε πρόσφατη μελέτη, 51 ενήλικες ηλικίας 25-40 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που κλήθηκαν να καταναλώσουν δύο, επτά ή δώδεκα αυγά την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Φάνηκε λοιπόν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση επτά αυγών ήταν μια αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν μειώνονται οι ώρες του ηλιακού φωτός. Μάλιστα τα επίπεδά της δε διέφεραν ανάμεσα στις ομάδες που κατανάλωσαν 7 ή 12 αυγά, επομένως δεν παρατηρήθηκε επιπλέον όφελος με μεγαλύτερη κατανάλωση (Σχήμα 1).

 

Σχήμα 1

Στο εύλογο ερώτημα εάν η κατανάλωση αυγών καθημερινά θα αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα, διαπιστώθηκαν τα εξής: Εκτός από τη μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης αλλαγές στα λιπίδια του αίματος. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων ή αλλαγές εντός της ομάδας για οποιαδήποτε μέτρηση λιπιδίων ορού. Κατά συνέπεια, δεν είναι αποτρεπτική η συστηματική κατανάλωση αυγού.

Συμπερασματικά, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η συστηματική κατανάλωση αυγών μπορεί να αποσοβήσει την πτώση των επιπέδων της βιταμίνη D.

 

Πηγή: Robin M Daly et al, Dose–Response Effect of Consuming Commercially Available Eggs on Wintertime Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations in Young Australian Adults: a 12-Week Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition (2022). DOI: 10.1093/jn/nxac044

Σακελλαρίου 1-3, Ιωάννινα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

info@derdemezis.gr

E-MAIL

26510 38900

ΤΗΛΕΦΩΝΟ