Τα νέα μας

Πεινασμένοι για αγάπη: Ανακαλύφθηκε μόριο που συνδέει τη διατροφή με την ερωτική συμπεριφορά

Δημοσιεύτηκε

14 Feb 2022

Συχνά λέμε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. H ρήση αυτή δεν απέχει από ότι φαίνεται πολύ από την πραγματικότητα, τουλάχιστον στις φρουτόμυγες! Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ζευγαρώματος δεν είναι μοναδική για τον άνθρωπο, αλλά αντανακλάται σε όλα τα είδη σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, οι άμεσοι φυσιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την κατανάλωση τροφής και τις αναπαραγωγικές συμπεριφορές δεν είναι απόλυτα γνωστοί.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο που μελετούν μύγες φρούτων αναφέρουν ότι ένα μόριο που απελευθερώνεται από το έντερο μετά από ένα γεύμα αλλάζει την εστίασή τους από το φαγητό στο ζευγάρωμα.

Διαπίστωσαν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή πυροδοτεί την απελευθέρωση της διουρητικής ορμόνης 31 ( Dh31). Η Dh31 είναι ένα μόριο σηματοδότησης που ανακαλύφθηκε ότι απελευθερώνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα της μύγας. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει την πόρτα στην ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό περιοχή της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου πέρα ​​από τη συμπεριφορά σίτισης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικά πειράματα στα οποία η Dh31 εξαλείφθηκε από τις μύγες των φρούτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μύγες συνέχισαν να τρέφονται, χωρίς «διάθεση» ζευγαρώματος. Όταν όμως ενεργοποίησαν το Dh31 στο έντερο, βρήκαν ότι οι μύγες γυρνούσαν γρήγορα σε ερωτοτροπία. Αντί για τον εγκέφαλο, μια αναμενόμενη περιοχή για την απελευθέρωση του μορίου, βρήκαν ότι το Dh31 προέρχεται από το έντερο της μύγας.

"Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το Dh31 είναι ένα μόριο σηματοδότησης που αναδιατάσσει την προτεραιότητα αυτών των δύο ανταγωνιστικών συμπεριφορών: σίτιση έναντι ερωτοτροπίας απουσία Dh31 και ερωτοτροπία έναντι σίτισης όταν το Dh31 απελευθερώνεται από το έντερο", δήλωσαν οι ερευνητές.

Χωρίς να έχουμε ακόμα σαφείς ενδείξεις για το αν κάτι αντίστοιχο ισχύει σε ανθρώπους ή αν με αντίστοιχο μηχανισμό κάποιες τροφές έχουν «αφροδισιακή» επίδραση, αν ανήκετε σε όσους γιορτάζουν το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παραλείψετε ένα ρομαντικό δείπνο.

Πηγή: A nutrient-specific gut hormone arbitrates between courtship and feeding. Lin et al, Νature, 2022 10.1038/s41586-022-04408-7

Σακελλαρίου 1-3, Ιωάννινα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

info@derdemezis.gr

E-MAIL

26510 38900

ΤΗΛΕΦΩΝΟ