Τα νέα μας

Αυξάνει η λήψη βιταμίνης D το προσδόκιμο ζωής;

Δημοσιεύτηκε

28 Jan 2022
 
Ακόμα και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, συστηματικά κάθε χειμώνα ιδιαίτερα, υπάρχει στροφή στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, έστω κι αν αυτά δεν είναι απαραίτητα, με την ελπίδα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να θωρακίσουν γενικώς την υγεία μας. Δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας Ηπείρου δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού λαμβάνει κάποιου είδους συμπλήρωμα διατροφής.
 
Ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως είναι η βιταμίνη D. Πρόκειται πράγματι για μία πολύ σημαντική βιταμίνη. Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο η λήψη συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων και εάν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Την απάντηση έρχεται να δώσει μία μεγάλη κλινική μελέτη από την Αυστραλία σε 20.000 και πλέον εθελοντές, όπου για πέντε χρόνια μελετήθηκε η επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των κατά τα άλλα υγιών ανθρώπων.
 
Αντίθετα, όπως έχουμε δει και σε άλλες μελέτες, η λήψη συμπληρωμάτων με τη μορφή κάποιας βιταμίνης ή πολυβιταμινούχου συμπληρώματος φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνουΤα ευρήματα της μελέτης έρχονται μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών ευρημάτων έκθεσης πέρυσι, σύμφωνα με τα οποία τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προστατεύουν τους περισσότερους ανθρώπους από την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, αν και δείχνουν μικρή μείωση στη διάρκεια ή τη σοβαρότητα αυτών των καταστάσεων.
 
Με άλλα λόγια, σκεφτείτε καλύτερα πριν πάρετε το επόμενο συμπλήρωμα, ειδικά αν δεν έχετε κάποια έλλειψη!
 
Πηγή: The D-Health Trial: a randomised controlled trial of the effect of vitamin D on mortality. The Lancet Diabetes & Endocrinology, Vol 10, Iss 2, 120-128, 2022

Prevalence and Determinants of Sex-Specific Dietary Supplement Use in a Greek Cohort. Nutrients  2021 Aug 20;13(8):2857. doi: 10.3390/nu13082857.

Σακελλαρίου 1-3, Ιωάννινα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

info@derdemezis.gr

E-MAIL

26510 38900

ΤΗΛΕΦΩΝΟ