Τα νέα μας

Απώλεια βάρους: Βαριατρική χειρουργική vs αλλαγών του τρόπου ζωής

Δημοσιεύτηκε

27 Aug 2020
Η βαριατρική χειρουργική αποτελεί μία θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με παχυσαρκία ή/και συνοδά μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
 
Υποστηρίζεται από ορισμένους ότι ενδεχομένως πλεονεκτεί σε σχέση με απώλεια βάρους που προκύπτει από αλλαγές του τρόπου ζωής (διατροφή & άσκηση), τουλάχιστον ως προς τη βελτίωση παραμέτρων του μεταβολισμού.
 
Αυτή την εκτίμηση έρχεται να αναιρέσει πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο New England Journal of Medicine. Συγκρίνοντας 2 ομάδες ασθενών που είχαν την ίδια απώλεια βάρους (~18%), η 1η μετά από γαστρική παράκαμψη, μία χειρουργική δηλαδή μέθοδο, και η 2η με εντατική παρακολούθηση από διαιτολόγο, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη στα επίπεδα γλυκόζης και κυρίως στην ινσουλινοευαισθησία, ήταν ίδια.
 
Συμπερασματικά, παρότι η βαριατρική χειρουργική είναι αποτελεσματική σε επιλεγμένους ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, δεν είναι πανάκεια και δεν φαίνεται να πλεονεκτεί "μεταβολικά" έναντι της απώλειας βάρους μέσω αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά και του τρόπου ζωής συνολικά.
 
Η προσέγγιση που επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής είναι η ενδεδειγμένη σε κάθε περίπτωση (ακόμη και σε βαριατρικά χειρουργεία), ενώ ευθύνη επαγγελματιών υγείας (ιατρών, διαιτολόγων, κτλ) είναι να εξηγούν ξεκάθαρα τα "συν" και "πλην" κάθε επιλογής ώστε από κοινού με τον ασθενή να λαμβάνεται συνειδητά η καλύτερη απόφαση ως προς την θεραπευτική επιλογή που θα ακολουθηθεί.
 
Πηγή: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2003697

Σακελλαρίου 1-3, Ιωάννινα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

info@derdemezis.gr

E-MAIL

26510 38900

ΤΗΛΕΦΩΝΟ